OneDrive bestanden delen binnen een team Print

• 0

Als je samen met je collega's aan een project werkt en bestanden wilt delen, dan maak je gebruik van OneDrive. Binnen OneDrive heb je twee opties om bestanden te delen. In dit artikel gaat Noëll ze bij langs.

• 1 Office 365 Groep inrichten
  • 2 Onderling mappen delen

1 Groep aanmaken

Groepen zijn een manier om met anderen samen te werken aan projecten. Want naast een eigen mailadres, heb je óók een Teams kanaal, gedeelde agenda en een Sharepoint site die je kunt gebruiken om te vergaderen, bestanden te delen en activiteiten te plannen. Het toevoegen van leden is makkelijk door via admin.microsoft.com op het kopje "Groepen" en dan "Actieve groepen" in de linkerzijbalk te klikken. Een groep heeft

1.1 Hoeveel opslagruimte heeft mijn groep?

In 2021 heeft elke Office 365 organisatie 1 TB opslaglimiet voor alle groepen bij elkaar opgeteld. Via admin.microsoft.com kun je zien hoeveel opslagruimte je organisatie nu in gebruik heeft. De limiet kun je uitbreiden voor twee euro per gigabyte per jaar via admin.microsoft.com.

2 Onderling delen

Je kunt vanuit OneDrive ook zelf een mapje aanmaken en dat delen met anderen. De opslagruimte gaat dan niet van de organisatie af, maar van de gebruiker. Hoe zit dat? Elke gebruiker heeft 1 TB opslagruimte, en de organisatie in zijn geheel heeft ook 1 TB opslagruimte. Je bespaart nu gemakkelijk wat ruimte.

2.1 Waar moet ik op letten?

Als je collega uit dienst gaat en je zijn account verwijdert, dan verwijder je ook al zijn bestanden in OneDrive, inclusief de bestanden die hij had gedeeld met je collega's. Dit los je op door met zijn account in te loggen en de eigendom van deze mappen over te dragen.

• Tijdens het verwijderen van het account, kun je iemand 30 dagen toegang geven tot zijn OneDrive bestanden. Diegene kan dan de permissies veranderen.
  • In plaats van verwijderen, kun je ook het wachtwoord van zijn account veranderen en daarmee tijdelijk inloggen om de bestanden over te zetten naar een ander account.

Het mag duidelijk zijn dat het maken van een groep onze voorkeur heeft. Maar omdat de 1 TB opslaglimiet voor sommige (creatieve) bedrijven snel in zicht is, is optie 2 een makkelijke 'dirty fix'. Je moet er wel op letten dat als een collega uit dienst gaat, je zijn of haar bestanden overzet.

Vragen?

Wil je meer weten, keer dan terug naar het overzicht, bekijk de informatie van Microsoft over bestanden delen, eigenaarsschap wijzigen en gedeelde mappen bekijken (aanbevolen) of neem contact met ons op via de klantenservice.